Saulgriežu laikā Saules enerģija ir visspēcīgākā. Tā piepilda ik zāles stiebriņu pļavā, ik smilšu graudiņu jūras krastā. Visa zeme priekā skan. ?

Jāņu siers pēc omes receptes (Ķimeņu)
Turpinu kopt ģimenes tradīcijas un saglabāt mantojumu, gatavoju Jāņu sieru pēc omes receotes. Ome šo sieru gatavoja katru gadu – no tikko slaukta lauku piena, trekna biezpiena, sviesta un pašu audzēto vistu olām. Lai gan recepte ir viena, omei vienu reizi tas izdevās labāks, citu – nedaudz sīvāks, bet galvenais ir mēģināt un gatavot, izmantojot labākās sastāvdaļas no zemnieku sētām.
Biezpiens – 1kg
Ūdens – 1l
Piens – 5l
Olas – 4-6gb
Sviests – 60g
Sāls – pēc garšas
Ķimenes – pēc garšas
– Pienu ar ūdeni uzvāra (90–95°C), tad pievieno labi izmīcītu vai izmaltu biezpienu. Lēni maisot karsē, līdz atsūkalojas un siera masa saiet kopā vienā kunkulī.
– Visu salej uz saslapinātas marles un masu viļā, līdz tā labi atsūkalojas. Tad masu ieliek atpakaļ katliņā un pievieno pussakultas olas, sviestu, ķimenes, sāli un ar karoti mīca, līdz veidojas vienādabīga masa.
– Pa atsūkalošanās laiku masa nedrīkst atdzist, tad siers slikti turēsies kopā. Ja masa tomēr atdzisusi, tad to uz brīdi iemērc karstās sūkalās.
– Siera masu pildi bļodiņā vai traukā un atstāj to atdzist.
Lai maģiski un skaisti ✨
Foto – Beatrise Anda Ozoliņa