MĒS ESAM LATVIJA

Novembris mums ir īpašs mēnesis, un šogad vēl, jo īpašāks – mūsu valsts LATVIJA svinēs savu simto dzimšanas dienu! Es esmu latviete un patriote, vienmēr ar lepnumu runāju un mācos mūsu vēsturi, tradīcijas, folkloru, skatos latviešu filmas, lasu grāmatas, klausos dziesmas… Mēs katrs veidojam savu valsti un esam daļa no tās, un tikai mēs varam to darīt labāku un būt laimīgi Latvijā. 


1918. gada 18. novembrī tika pasludināta Latvijas valsts neatkarība! Latvijas valsti izveidoja sarežģītos apstākļos, bija jāpaiet 2 gadiem, kamēr beidzās kaujas (Brīvības cīņas jeb Neatkarības karš) Latvijas teritorijā un Latvija varēja sākt mierīgos apstākļos attīstīties. Tikai nedēļu pirms tam – 11. novembrī 1918. g. bija beidzies Pirmais pasaules karš. Lai gan Vācija bija karu zaudējusi, dienā, kad pasludināja Latvijas valsti, Latvijas teritorija joprojām atradās Vācijas pakļautībā. Pirmā pasaules kara rezultātā Latvijas teritorija bija izpostīta un bija nodarīti ievērojami zaudējumi gan pilsētās, gan laukos. Situācija mainījās bieži, spēku pārsvaru guva dažādas varas, bija brīdis, kad Latvijas valdība atradās uz kuģa pie Liepājas, tad uzsāka Latvijas atbrīvošanu.


Es svinu valsts svētkus, un aicinu arī Tevi svinēt – pieminot, godinot varoņus, kas cīnījās par brīvu Latviju, iedegt svecītes, klausīties latviešu mūziku, lasīt dzeju, apmeklēt koncertus, pasākumus par godu svētkiem un, protams garšīgi paēst un gatavot no vietējiem produktiem. 


Medus kūka (ar griķu miltiem) – pēc omes recepšu grāmatas, ar nelieliem papildinājumiem

  • 4 olas
  • 350-400g šķidrs medus
  • 50g brūnais nerafinētais cukurs
  • 250g kviešu milti
  • 250g griķu milti (iesaku z/s ‘Kaņepītes’)
  • 2tēj.k. dzeramā soda
  • 800-900g skābais krējums
  • 2ēd.k. cukurs
  • 2tēj.k. vaniļas cukurs
  • 300g brūkleņu vai dzērveņu ievārījums
  • dzērvenes rotāšanai
  • eļļa cepampapīra iesmērēšanai
  1. Uzkarsē cepeškrāsni 190 grādus karstu
  2. Saputo olas, medu, cukuru viendabīgā masā, iemaisa miltus, kas sajaukti ar sodu – līdz veidojas viendabīga, vidēji-šķidra mīkla – izklāj uz cepamās pannas, kurā ieklāts cepamais papīrs un ieziests ar eļļu vai sviestu, uzvelk apmēram 25cm lielu apli un ar karoti liek mīklu, cep 9-12 minūtes, tā sacep 5-6 kārtas.
  3. Saputo krējumu ar cukuru un vaniļas cukuru (1-2min), ņem pirmo kārtu, iesmērē ievārījumu, tad krēmu, un tā ar visām kārtām, kādā var nelikt ievārījumu, virspusē pārklāj krēmu, uz 1h liek ledusskapī, tad izrotā Latvijas karoga formā un krāsās un atkal ļauj sasūkties vairākas stundas.


Krāsnī cepti dārzeņi ar mārrutku mērci

  • 3 – 4 pastinaki
  • 3 – 4 burkāni
  • 3 – 4 paprikas
  • Šķipsna sāls, pipari
  • 40 ml olīveļļa
  • 150 g skābs krējums
  • 2 ēdamkarotes mārrutki
  • Šķipsna sāls
  1. Uzkarsē cepeškrāsni 190 grādus karstu. Nomizo pastinakus, burkānus, paprikām izņem sēkliņas – sagriež garenās standziņās, liek uz cepamās pannas, pārlej ar olīveļļu, sāli pipariem un cep 20-25 minūtes
  2. Sajauc skābo krējumu ar mārrutkiem un sāli
  3. Pasniedz dārzeņus kopā ar mērci


Rudzu miltu – kaņepju vafeles ar kazas sieru

  • 80 g rudzu miltu
  • 80 g griķu miltu
  • 200 ml piens
  • 2 olas
  • 100 g sviests
  • Šķipsna sāls
  • 2 ēdamkarotes kaņepju sēklas
  • Eļļa pannas iesmērēšanai
  • 150 g mīkstais kazas siers
  • Sauja ķirštomātu
  • Sauja dīgstu pēc izvēles
  1. Sajauc saputotas olas ar pienu, izkausēto sviestu, kārtīgi samaisa, tad pievieno miltus, kaņepju sēklas, sāli un cep nelielas vafeles līdz brūnas
  2. Pasniedz iesmērējot ar kazas sieru un pārber ar dīgstiem, ķirštomātiem


Es zinu – man jābūt Latvijā! Savu dzimteni es jūtu caur kokles stīgu skaņām, tautas un spēka dziesmām, sajūtām, kuras pārņem izejot dabā, dzirdot labus vārdus par Latviju, kopības sajūtu, kad dziedam himnu, esot kopā ar ģimeni un draugiem!


Lai skaisti, patriotiski un gardi svētki!



Bildēja – Beatrise Anda Ozoliņa