Boloņas mērce ar spageti un cieto sieru

Boloņas mērce ir iecienīta mūsu mājā, un šoreiz sanāca dikti garda – tādēļ vēlos padalīties ar recepti. Boloņas mērci gatavoju diezgan daudz – lai pietiek vairākām dienām un var arī sasaldēt (lai ir ko ēst, kad mājās nekā nav). Parasti taisu vakarā, lai garšas savelkas un nākamajās dienās var ēst, ļoti garšo vīriešiem un nav jādomā ko gatavot pusdienās, vakariņās! Var arī dažādot – vienu dienu pasniegt ar spageti, tad ar rīsiem… Boloņas mērce garšos arī ciemiņiem un, ja tā jau pagatavota, tad var vairāk laika veltīt viesiem, nevis atrasties virtuvē. 


Nepieciešams (8-12 personām):

  • Liellopa maltā gaļa – 800 g
  • Burkāni – 2 gab
  • Sarkanais sīpols – 2 gab
  • Čili – 1 gab (atkarīgs no asuma)
  • Paprika – 2 gab
  • Ķiploka daiviņas – 2 gab
  • Buljons – 500 ml
  • Mizoti tomāti savā sulā, sakapāti – 800g
  • Tomātu pasta – 400g
  • Sarkanvīns – 500ml
  • Svaigs vai kaltēts oregano – 2-3 ēdmakarotes
  • Sāls – 1 tējkarote vai pēc garšas
  • Olīveļļa – cepšanai

Pagatavošana:

  1. Uzkarsētā pannā cep malto gaļu līdz šķidrums izdalījies un gaļa gatava (15-20 min.)
  2. Nomizo un sagriež mazos gabalos burkānus, sīpolus, ķiploku, sagriež papriku, čilli
  3. Uzkarsē katlu ar olīveļļu un apcep sīpolus, čili, papriku, burkānus, ķiploku (8-10 min.)
  4. Katlam pievieno gaļu, mizotos tomātus, tomātu pastu, sarkanvīnu, buljonu, oregano, sāli un vāra uz lēnas uguns apmēram stundu. Vislabāk atstāt uz vairākām stundām, lai garšas savelkas, un, ja nepieciešams var pievienot sāli vai čili
  5. Pasniedz ar spageti makaroniem un cieto sieru


Veseli ēduši!